Aglomeracija Pitomača
Učitavanje...
Web stranicu zbog njezinih funkcionalnosti nije moguće otvoriti u pregledniku Internet Explorer
Preusmjereni ste automatski na preglednik Microsoft Edge.
Internet Explorer zbog tehničkih nedostataka ne može pravilno učitati traženu Web stranicu.
Preporučujemo pregled Web stranice u preglednicima kao što su:
Google Chrome, Brave, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari, and Opera.

Napredak radova

25.06.2023.

Projekt aglomeracije Pitomača pod nazivom “Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača” koji se provodi na području općine Pitomača pri samom je kraju, a u listopadu je obilježen i početak radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U srijedu, 21.lipnja 2023.godine, u nazočnosti izvođača i nadzora radova, direktora tvrtke Virkom d.o.o. Damira Marenića te direktora tvrtke Vodakom d.o.o. Antonia Vidovića obišlo se gradilište gdje se gradi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

– Danas smo obišli gradilište novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Pitomači vrijednosti oko 4,7 milijuna eura. Radovi su u punom jeku, kako na tehničkim zgradama, tako i na postavljanu dovodnog kolektora. U samom naselju Pitomača već je postojao stari uređaj, ali on će biti zamijenjen novim modernijim s biološkim pročišćavanjem. Tu se nalaze i dva velika aeraciona bazena u koje će se sakupljati otpadna voda koja će na kraju biti pročišćena i ispuštena u vodotok “Vir” koji se nalazi u neposrednoj blizini – rekao je Vidović te najavio skori probni rad samog pročišćivača:

– Radovi napreduju dobrom dinamikom i za naredna tri mjeseca, odnosno u jesen uređaj bi trebao početi s probnim radom. U samom probnom radu uređaj će biti parametriran da otpadna voda zadovoljava sve kriterije pravilnika o ispuštanju otpadnih voda – dodao je Vidović.

Projekt aglomeracije Pitomača obuhvaća radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanja otpadnih voda kroz Aktivnost 1 – dogradnja sustava odvodnje otpadnih voda aglomeracije Pitomača te Aktivnost 2 – rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača.

Vrijednost projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača” iznosi 34.777.298,59 eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 19.779.521,33 eura.

Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 8.042.317,55 eura. Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom d.o.o. a partneri na projektu su Općina Pitomača i tvrtka Vodakom d.o.o.

1/2