Aglomeracija Pitomača
Učitavanje...
Web stranicu zbog njezinih funkcionalnosti nije moguće otvoriti u pregledniku Internet Explorer
Preusmjereni ste automatski na preglednik Microsoft Edge.
Internet Explorer zbog tehničkih nedostataka ne može pravilno učitati traženu Web stranicu.
Preporučujemo pregled Web stranice u preglednicima kao što su:
Google Chrome, Brave, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari, and Opera.

Održana tiskovna konferencija projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Pitomača”

18.09.2023.

Projekt “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Pitomača” koji se provodi na području općine Pitomača, točnije u naseljima Kladare, Dinjevac, Grabrovnica, Otrovanec, Stari Gradac i u samoj Pitomači, privodi se kraju. Započeo je krajem 2020. godine, a planirani završetak svih radova je do kraja ove godine s tim da je prva od dvije važne aktivnosti, izgradnja linijskih objekata, odnosno kanalizacijske mreže u navedenim naseljima, u potpunosti završena. -U tih šest naselja, uključujući i Pitomaču, izgrađena je sva infrastruktura koja je potrebna za funkcioniranje sustava. Sustav je prošao i testiranja i sakupljena je dokumentacija, a u ponedjeljak, 25. rujna, održat će se i tehnički pregled.

Dosad su odrađena dva tehnička pregleda, za izgradnju kanalizacijske mreže u Pitomači u Dravskoj ulici, za fazu 2 te za naselje Stari Gradac. Nakon tehničkog pregleda očekujemo i ishođenje uporabnih dozvola. Time će se u svim navedenim naseljima stvoriti uvjeti za priključivanje na javni kanalizacijski sustav. Osim toga, uz kanalizacijsku mrežu, odnosno uz linijske objekte izvedeno je i oko 1650 priključaka na sustav javne vodoopskrbe, što znači da su svi korisnici koji su podnijeli zahtjev u roku dobili i priključak na već postojeću izgrađenu vodoopskrbnu mrežu te za 2048 pomoćnih priključaka na sustav javne odvodnje.

KANALIZACIJA I UREĐAJ ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Radovi na izgradnji UPOV-a su u visokoj fazi, a osim samog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda radi se i na izgradnji 560 metara dovodnog kolektora, za koji su radovi u fazi dovršetka. Ostaje još samo izraditi spoj na već izvedenu kanalizacijsku mrežu u ulici Ljudevita Gaja u Pitomači te završiti određene detalje oko kišnog prelijeva i samim tim bi dovodni kolektor trebao u potpunosti biti u funkciji. Na ovoj lokaciji gradilišta u Pitomači postoji i stari uređaj koji je još uvijek u funkciji sve dok je novi u izgradnji, a po završetku izgradnje novog uređaja, stari će se u potpunosti ukloniti. Radovi idu prema planu i do kraja godine očekuje se njihov završetak te završetak priče o EU projektu Pitomača.

Konferenciji su prisustvovali izvođači radova te direktor tvrtke Vodakom d.o.o., gospodin Antonio Vidović. Vrijednost projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“ iznosi 34.777.298,59 eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. u iznosu od 19.779.521,33 eura. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 8.042.317,55 eura.